Alergii de la A la Z

Numărul de persoane din Romania care suferă de simptomele a cel puțin o alergie pare să fie în continuă creștere.

Numărul de persoane din România care suferă de simptome ale cel puțin unei alergii pare să fie în continuă creștere. Expunerea la alergeni declanșează sistemul imunitar să elibereze histamină și anticorpi în organism, provocând debutul simptomelor alergice.

Una dintre cele mai comune reacții alergice este febra fânului, declanșată de polenul de la arbori, flori sau iarbă. Între timp, alte declanșatoare de alergie pot include alimente; unele animale și acarienii; materiale diferite precum lână sau metalele; substanțe chimice precum agenți de curățare și cosmetice.

Nu lăsa simptome precum mâncărimea ochiilor, nasul care curge și sinuzita, să preia controlul în acest sezon de febră a fânului. Învățați să depășiți alergiile cu remedii naturale care ar putea ajuta la oferirea unui beneficiu eficient împotriva simptomelor iritante

Polifenoli de măr

S-a raportat că polifenolii derivați din mere suprimă eliberarea de histamină din celule si astfel reduc inflamația cutanată. Polifenolii de măr au fost studiați pentru efectele lor promițătoare în reducerea severității simptomelor asociate cu rinita alergică – cunoscută și sub numele de febra fânului.

Rinita alergică provoacă de obicei strănut și un nas infundat, mâncărime și rinoree. Simptomele febrei fânului pot fi severe și persistente, provocând probleme de somn și afectând sarcinile de zi cu zi. Această afecțiune apare atunci când un alergen precum polenul este inhalat de o persoană cu un sistem imunitar sensibilizat.

Într-un studiu efectuat pe persoane cu rinită alergică, s-au observat îmbunătățiri semnificative în simptomele de strănut și rinoree într-un grup, cu polifenoli în doză mare, iar în atacurile de strănut într-un grup cu polifenoli în doză mică. Tratamentul cu polifenoli de măr s-a dovedit a fi eficient în îmbunătățirea simptomelor rinitei alergice2, încurajând astfel considerarea faptului că pot fi incluse printre remediile naturale pentru febra fânului.

Soc negru

Aceste fructe de culoare violet închis sunt originare din Europa cu o serie de beneficii de sănătate studiate. Sunt o sursă bogată de antioxidanți, fibre, vitamina C, vitamina A, antociani și flavonoide.

În plus, socul este un excelent agent antiinflamator care a demonstrat că oferă beneficii persoanelor care suferă de simptome comune asociate cu alergiile. Dovezile științifice sugerează că socul s-a dovedit a fi util prin îmbunătățirea funcției membranelor mucoasei nazale.

Se sugerează că socul conține niveluri ridicate de vitamina C care s-au dovedit a acționa ca un antihistaminic natural, reducând cantitatea de histamină pe care organismul o produce ca răspuns la un alergen. Într-un studiu, o doză mare de vitamina C a redus severitatea simptomelor la pacienții cu bronsita alergică.

Vitamina C

Fundamentală pentru o varietate de funcții în organism, vitamina C este un nutrient solubil în apă care s-a dovedit a acționa ca un antihistaminic natural. Prin urmare, suplimentarea cu vitamina C poate ameliora și reduce simptomele alergice.

Vitamina C poate suprima și inflamația cauzată de reacțiile alergice, prin creșterea funcției celulelor imune. Într-un studiu efectuat în Coreea de Sud, un aport ridicat de vitamina C a fost asociat cu un risc redus de simptome de febră a fânului la școlari.

Vitamina D

Având în vedere că deficitul de vitamina D este frecventă, Public Health England, recomandă tuturor adulților și copiilor să ia o doză suplimentară de 400IU pe zi. De asemenea, numita si vitamina soarelui, vitamina D este indispensabila pentru sistemul nostru imunitar, datorită rolului său important în modularea răspunsului imun și reducerea inflamației. Datorită acestui efect, se crede că vitamina D reduce severitatea reacțiilor alergice.

În Marea Britanie, lipsa expunerii la soare în lunile mai întunecate, de la octombrie până în martie, poate duce la deficiență de vitamina D. Între timp, sezonul febrei fânului poate începe chiar de la începutul lui februarie, atingând o serie de vârfuri de eliberare a polenului dupa luna martie. Acest lucru riscă o intersecție între statusul scăzut de vitamina D, dar cu o expunere ridicată la polen în începutul primăverii.

Într-un studiu, descoperirile au relevat o prevalență mare a deficitului de vitamina D la copiii care suferă de astm și boli alergice, în comparație cu copiii sănătoși.

Sămânța neagră-Chimen negru

Folosită de mii de ani pentru mulțimea sa de beneficii terapeutice, sămânța neagră, fie singură sau ca ulei derivat din semințe presate la rece, se crede că „tratează totul, cu excepția morții” și utilizările tradiționale includ remedii naturale pentru febra fânului. Sămânța neagră, cunoscută și sub numele de Nigella sativa, este o plantă mică cu flori albastre sau albe, originară din Asia de Vest. Semințele de Nigella sunt semințe mici negre cu un gust pătrunzător.

Bogată în ingrediente active antihistaminice și antiinflamatorii, cum ar fi timochinona, suplimentarea cu sămânța neagră poate reduce severitatea și durata simptomelor de febră a fânului. Într-un studiu promițător realizat pe suferinzii de febră a fânului, suplimentarea cu 0,5 ml de ulei de semințe negre timp de 30 de zile a dus la o reducere semnificativă a congestiei nazale, a mâncărimii și a strănutului.

Frunza de urzică

atingerea piciorului într-o urzică vie, este o întâmplare dureroasă și neplăcută. Cu toate acestea, administrarea orală a frunzei de urzică poate să ofere beneficii majore pentru sănătate, conform cercetărilor științifice. Se sugerează că frunza de urzică vie, conține compuși activi terapeutici care pot ameliora inflamația și alergiile atunci când sunt luați pe cale orală. Într-un studiu efectuat pe 98 de indivizi care suferă de febră a fânului, suplimentarea cu urzică a susținut ameliorarea simptomelor alergice și a congestiei nazale.

Quercetina

Un bioflavonoid care apare în mod natural, quercetina poate fi găsită într-o varietate de surse vegetale, inclusiv ceapă, broccoli, ardei, mere, fructe de pădure, struguri, plante aromatice și unele tipuri de ceai.

Quercetina este folosită în mod obișnuit ca remediu pentru ameliorarea alergiilor sezoniere. Se sugerează că quercetina poate stabiliza eliberarea de histamine și, prin urmare, poate reduce în mod natural simptomele alergice. Proprietățile anti-alergice și antiinflamatoare ale quercetinei au fost examinate în numeroase studii. Quercetina are funcții anti-alergice care sunt cunoscute pentru ca inhiba producția și eliberarea de histamină și alte substanțe alergice, posibil stabilizând membranele celulare ale mastocitelor.

Se sugerează că un aport mai mare de quercetină este asociat cu un risc scăzut de apariție a astmului, acest lucru a fost evident la subiecții care au consumat mere de două ori pe săptămână, sugerând un efect benefic al flavonoizilor din mere, în special al quercetinei.

Autor: Echipa de suport pentru nutriție de la Viridian Nutrition.
Referințe
  1. Allergy UK, Statistici, Disponibil la: https://www.allergyuk.org/information-and-advice/statistics.

  2. Enomoto, T., Akazome, Y., Kanda, T., Ikeda, M and Dake, Y. (2006) Efectele clinice ale polifenolilor din măr asupra rinitei alergice persistente: Un studiu paralel randomizat dublu-orb controlat cu placebo. Journal of investigational allergology & clinical immunology. 16, (5).

  3. Vollbracht, C., Raithel, M., Krick, B., Kraft, K., Hagel, A. (2018) Vitamina C intravenoasă în tratamentul alergiilor: o analiză intermediară a subgrupului unui studiu observațional pe termen lung. Journal of International Medical Research. 46, (9).

  4. Seo, J.-H., Kwon, S.-O., Lee, S.-Y., Kim, H. et. al (2013). Asocierea antioxidantilor cu rinita alergică la copiii din Seul. Allergy, Asthma & Immunology Research, 5(2), 81–87.

  5. Bener A, Ehlayel MS, Bener HZ, Hamid Q. Impactul deficienței de vitamina D asupra astmului, rinitei alergice și respirației șuierătoare la copii: o problemă emergentă de sănătate publică. J Family Community Med. 2014 Sep;21(3):154-61. doi: 10.4103/2230-8229.142967.

  6. Nikakhlagh, Soheila Fakher Rahim, Faezeh Hossein Nejad Aryani Amir Syahpoush, Mehri Ghafouryan Brougerdnya, Nader Saki. 2011. Tratamentul pe bază de plante al rinitei alergice: utilizarea Nigella sativa. American Journal of Otolaryngology , Volumul 32 , Ediția 5 , 402 – 407.

  7. Paul Mittman,1990 Studiu Randomizat, Dublu-Orb al Urtica dioica Liofilizată în Tratamentul Rinitei Alergice Planta Med 1990; 56(1): 44-47 DOI: 10.1055/s-2006-960881

  8. Mlcek, J., Jurikova, T., Skrovankova, S., Sochor, J. (2016) Quercetina și răspunsul său imun anti-alergic. Molecules. 21 (5).

Acest articol este pentru scopuri informative și nu se referă la niciun produs individual. Informațiile conținute în acest articol nu sunt destinate să trateze, diagnostice sau înlocuiască sfatul unui practicant de sănătate. Vă rugăm să consultați un practicant de sănătate calificat dacă aveți o afecțiune de sănătate preexistentă sau dacă luați în prezent medicamente. Suplimentele alimentare nu ar trebui să fie utilizate ca înlocuitor pentru o dietă variată și echilibrată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart