Primele 8 Beneficii pentru Sănătate ale Extractului de Lămâita

Extractul de Lămâita (Melissa officinalis) este o plantă aromatică care emană un miros de lămâie și care face parte din aceeași familie ca și menta. Această plantă conține natural diferite compuși activi, cum ar fi acidul rosmarinic, flavonoidele și triterpenele. Originară din sudul Europei centrale, Bazinul Mediteranean, Iran și Asia Centrală, balsamul de lămâita a fost folosit în Grecia și Roma Antică pentru tratamentul topic al rănilor.

Introducere

Primele 8 Beneficii pentru Sănătate ale Balsamului de Lămâie

În secolul al 17-lea, herbalistul englez Culpeper a afirmat că aceasta poate îmbunătăți starea de spirit și stimula gândirea clară. Studiile clinice au evidențiat că extractele de balsam de roinita standardizate au demonstrat beneficii evidente în ceea ce privește memoria și performanțele cognitive.

Utilizările naturale ale balsamului de lămâita includ tăierea și adăugarea acestuia în salate, adăugarea la apă caldă și miere pentru a face un ceai natural, folosirea în balsam de piele ca un repelent natural de țânțari și chiar folosirea ca un balsam pentru păr.

Cele 8 principale beneficii ale balsamului de lămâita pentru sănătate sunt:
  1. Îmbunătățește dispoziția – Cercetările au arătat că o doză de 600mg pe zi a rezultat în reducerea efectelor negative ale dispoziției și creșterea autoevaluării calmului1.
  2. Gestionarea stresului – Într-un studiu recent, extractul de Melissa a fost administrat într-o doză de 300mg de două ori pe zi unui grup de persoane cu anxietate ușoară până la moderată și tulburări de somn. Acest studiu a constatat că Roinita a redus anxietatea cu 18%, a redus simptomele asociate anxietății cu 15% și a redus insomnia cu 42%   2.
  3. Anti-Viral – Administrarea unei creme cu extract de mentă și Lamaita, folosind extract uscat din frunze de Melissa officinalis L., în timpul unei recăderi acute de herpes labial a redus semnificativ intensitatea simptomelor asociate cu acest virus3. În studiile in vitro, extractul de balsam de lămâita a demonstrat capacitatea de a bloca reversibil intrarea virusului în celulă3.
  4. Combate Radicalii Liberi – Rezultatele investigațiilor biologice au arătat că acidul rosmarinic, în funcție de concentrație, a redus cantitatea de specii reactive de oxigen intracelulare (ROS) în celulele keratinocitelor umane și a îmbunătățit viabilitatea celulară sub stres oxidativ4.
  5. Ajută la somn – La persoanele care suferă de probleme de somn legate de stres, s-a arătat că Roinita, îmbunătățește somnul atunci când se administrează o doză de 300 mg de două ori pe zi timp de aproximativ două săptămâni5.
  6. Îmbunătățește concentrarea – Un studiu care investiga suplimentarea cu 300 mg de extract de Lamaita asupra stresului și funcției cognitive, a constatat că acest dozaj îmbunătățesc semnificativ performanța la matematică, alerta și reamintirea imediată6.
  7. Sănătatea Creierului în Îmbătrânire – Extractul de lămâita a fost studiat la persoanele cu boala Alzheimer ușoară până la moderată. După patru luni de tratament, a produs un rezultat semnificativ mai bun asupra funcției cognitive (scala de evaluare a bolii Alzheimer) decât placebo și a ajutat la reducerea sentimentelor de agitație7.
  8. Întărește Memoria – Extractul de Melissa influențează proprietățile de legare a receptorilor, care, la rândul lor, au arătat beneficii pentru efectele cognitive îmbunătățite, cum ar fi alerta și memoria8.
Beneficiile unui Supliment cu Balsam de Lămâie

Deși extractul de Roinita este grozav pentru a fi adăugat la ceaiuri, smoothie-uri și tăiat în salate, un supliment poate fi adesea găsit sub formă de extract standardizat. De exemplu, un extract poate fi într-un raport de 5:1, ceea ce înseamnă că suplimentul este de 5 ori mai puternic decât planta în sine.

Luarea unui extract cu concentrație mare ar oferi o doză terapeutică și poate fi luat în orice zi a anului. Planta de Roinita crește doar în timpul sezonului cald, așa că ar putea fi mai dificil de obținut planta tot anul pentru utilizare în alimente.

Când achiziționați un supliment de Roinita, este important să verificați doza indicată pe etichetă, precum și să verificați procentul de acid rosmarinic din produs. Asigurați-vă că produsul a fost obțnut în mod durabil, o modalitate bună de a verifica acest lucru este căutând ștampila Asociației Solului pe eticheta produsului.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să vizitați farmacia cea mai apropiata.

Autor: Amy Hipwell este Consilier Tehnic la Viridian Nutrition. Ea deține o licență în Nutriție.
Referințe:
  1. Kennedy, D., O. Little, W., & Scholey. 2004 Atenuarea stresului indus în laborator la oameni după administrarea acută de Melissa officinalis (Balsam de lămâie). Psychosomatic Medicine 66, 607–613.

  2. Cases J, Ibarra A, Feuillère N, Roller M, Sukkar SG. Proces pilot cu extract de frunze de Melissa officinalis L. în tratamentul voluntarilor care suferă de tulburări de anxietate ușoare până la moderate și tulburări de somn. Med J Nutrition Metab. 2011 Dec;4(3):211-218

  3. Koytchev, R., Aiken, G., Dundarov, S. 1999. Extract de mentă balsam (Lo-701) pentru tratamentul topic al herpesului recurent labial, Phytomedicine, 6 (4), 225-230.

  4. Ramanauskiene K, Stelmakiene A, Majiene D. 2015. Evaluarea Balsamului de Lămâie (Melissa officinalis L.) Hydrogels: Calitate și Bioactivitate în Celulele Pielei. Evid Based Complement Alternat Med, 30 (2), 55-67.

  5. Cases J, Ibarra A, Feuillère N, Roller M, Sukkar SG. Proces pilot cu extract de frunze de Melissa officinalis L. în tratamentul voluntarilor care suferă de tulburări de anxietate ușoare până la moderate și tulburări de somn. Med J Nutrition Metab. 2011 Dec;4(3):211-218.

  6. Scholey, A., Gibbs, A., Neale, C., Perry, N., Ossoukhova, A., Bilog, V., Kras, M., Scholz, C., Sass, M., & Buchwald-Werner, S. (2014). Efectele anti-stres ale alimentelor care conțin balsam de lămâie. Nutrients, 6(11), 4805–4821.

  7. Akhondzadeh S, Noroozian M, Mohammadi M, Ohadinia S, Jamshidi AH, Khani M. Extractul de Melissa officinalis în tratamentul pacienților cu boala Alzheimer ușoară până la moderată: un proces dublu orb, randomizat, controlat cu placebo. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2003 Jul;74(7):863-6.

  8. COGNOME, N., 2015. Investigarea unui extract special de Melissa officinalis asupra cogniției I. www. sabnsa.com, 26, p.34.

    Informațiile conținute în acest articol nu sunt destinate tratării, diagnosticării sau înlocuirii sfaturilor unui practician de sănătate. Vă rugăm să consultați un practician de sănătate calificat dacă aveți o afecțiune de sănătate preexistentă sau sunteți în prezent sub tratament.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart