
Viridian Nutrition: Comentarii despre Creșterea Cazurilor de Malnutriție
Știri îngrijorătoare au fost publicate la începutul anului: numărul internărilor în spitale din cauza deficiențelor de vitamine este în creștere! Internările cauzate de lipsa de fier au crescut de 10 ori, iar cele din cauza deficitului de acid folic sau altor vitamine din complexul B sunt de patru ori mai mari decât acum 25 de ani.
Ce mâncăm contează cu adevărat, însă datele arată că, în medie, 57% din dietele noastre sunt alcătuite din alimente ultra-procesate (UPF-uri). Lipsa educației nutriționale, factorii financiari și confortul au dus la creșterea consumului de astfel de alimente. UPF-urile sunt, în general, bogate în zaharuri libere și grăsimi nesănătoase, având un conținut scăzut de fibre, proteine, vitamine și minerale. Deși sunt mai ieftine și mai ușor de preparat, ele sunt adesea dense caloric și sărace nutrițional, contribuind la creșterea obezității și a bolilor cronice asociate dietei.
Acest dezechilibru a dus la o povară dublă: malnutriție și obezitate, cu riscuri majore pentru sănătate, inclusiv:
- Disfuncții imunitare
- Vindecare întârziată a rănilor
- Tulburări metabolice
- Deficiențe de micronutrienți
Impactul alimentele ultra-procesate în Europa
Studiile efectuate în diferite țări europene au arătat că un consum crescut de alimente ultra-procesate este asociat cu o calitate scăzută a dietei, afectând toate grupele de vârstă – de la copii până la vârstnici. Mai mult, consumul ridicat de UPF-uri a fost asociat cu un risc crescut de declin cognitiv la adulții de vârstă mijlocie și cu un somn de calitate redusă la toate vârstele. De asemenea, un studiu amplu a concluzionat că aceste alimente sunt asociate cu un risc crescut de boli cronice și tulburări de sănătate mintală, fără a raporta vreun beneficiu pentru sănătate.
Cum ne putem proteja?
Deși nu toate alimentele ultra-procesate sunt complet lipsite de nutrienți, multe dintre ele nu oferă vitaminele și mineralele esențiale necesare funcționării optime a organismului. Într-un context ideal, alimentele proaspete sunt prima recomandare, însă acest lucru poate fi dificil de realizat din diverse motive. Suplimentele alimentare pot fi parte din soluție.
Un supliment pur și eficient, cu doze terapeutice de vitamine și minerale, poate ajuta la satisfacerea nevoilor nutriționale ale organismului, prevenind deficiențele. Totuși, este important să alegem suplimente de calitate, deoarece multe dintre ele sunt și ele ultra-procesate, conținând agenți de legare, coloranți, conservanți și arome artificiale.
Recomandările Viridian
Pentru mai multe informații și sfaturi legate de dietă, suplimente și un stil de viață sănătos, vă invităm să vizitați farmaciile partenere sau să consultați un specialist.
Articol redactat de Will Jordan, BSc (Hons) MSc, consilier nutriționist la Viridian Nutrition.
Viridian Nutrition – produse etice, eficiente și pure.
Acest articol are scop informativ și nu substituie sfaturile unui specialist medical. Suplimentele alimentare nu trebuie utilizate ca substitut pentru o dietă variată și echilibrată.
References:
1 Henney AE, Gillespie CS, Alam U, Hydes TJ, Boyland E, & Cuthbertson DJ. Ultra-processed food and non-communicable diseases in the United Kingdom: A narrative review and thematic synthesis of literature. Obesity Reviews. 2024; 25 (4) e13682
2 Martini D, Godos J, Bonaccio M, Vitaglione P, & Grosso G. Ultra-Processed Foods and Nutritional Dietary Profile: A Meta-Analysis of Nationally Representative Samples. Nutrients. 2021; 13 (10) 3390
3 Gupta S, Hawk T, Aggarwal A, & Drewnowski A. Characterising Ultra-Processed Foods by Energy Density, Nutrient Density, and Cost. Frontiers In Nutrition. 2019; 6; 70
4 Monteiro CA, Moubarac JC, Levy RB, Canella DS, Laura da Costa Louzada M, & Cannon G. Household availability of ultra-processed foods and obesity in nineteen European countries. Public Health Nutrition. 2018; 21 (1) 18-26
5 Cristancho C, Mogensen KM, & Robinson MK. Malnutrition in patients with obesity: An overview perspective. Nutrition in Clinical Practice. 2024; 39 (6) 1300-1316
6 Vandevijvere S, De Ridder K, Fiolet T, Bel S, & Tafforeau J. Consumption of ultra-processed food products and diet quality among children, adolescents, and adults in Belgium. European Journal of Nutrition. 2018; 58, 3267-3278
7 Goncalves NG, Ferreira NV, Khandpur N, Steele EM, Levy RB, Lotufo PA, Bensenor IM, Caramelli P, Alvim de Matos SM, Marchioni DM, & Suemoto CK. Association Between Consumption of Ultraprocessed Goods and Cognitive Decline. JAMA Neurology. 2023; 80 (2) 142-150
8 Antoniazzi L, Costa de Miranda R, Rauber F, Miranda de Moraes M, Afonso C, Santos C, Lopes C, Rodrigues S, & Bertazzi R. Ultra-processed food consumption deteriorated the profile of micronutrients consumed by Portuguese adults and elderly: the UPPER project. European Journal of Nutrition. 2022; 62, 1131-1141
9 Delpino FM, Figueiredo LM, Flores TR, Silveira EA, Silva dos Santos F, Werneck AO, Laura da Costa Louzada M, Arcencio RA, & Nunes BP. Intake of ultra-processed foods and sleep-related outcomes: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2023; 106, 111908
10 Dai S, Wellens J, Yang N, Li D, Wang J, Wang L, Yuan S, He Y, Song P, Munger R, Kent MP, MacFarlane AJ, Mullie P, Duthie S, Little J, Theodoratou E, & Li X. Ultra-processed foods and human health: An umbrella review and updated meta-analysises of observational evidence. Clinical Nutrition. 2024; 43 (6) 1386-1394