Ce este Colagenul?
Știai că colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman? Este o proteină fibroasă, ceea ce înseamnă că este esențială pentru integritatea structurală și rezistența aproape tuturor părților corpului nostru, inclusiv pielii, mușchilor, vaselor de sânge, oaselor, organelor, țesuturilor conjunctive și chiar corneei ochilor. Explorăm în continuare rolul său esențial în acest articol.
Beneficiile colagenului pentru sănătate
- Piele: Colagenul este responsabil pentru structura și forma pielii noastre, constituind aproximativ 70% din greutatea uscată a acesteia. Efectele colagenului asupra sănătății pielii au fost intens cercetate, în special în ceea ce privește elasticitatea și hidratarea acesteia. Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea noastră de a produce colagen scade, ceea ce duce la apariția ridurilor, liniilor fine și a pielii uscate și lăsate.
- Articulații: Colagenul este un material de bază în articulații, fiind folosit de corp pentru a construi cartilajul, ligamentele, tendoanele și oasele. Colagenul poate îmbunătăți repararea și formarea cartilajului în corp.
- Sănătatea intestinului: Fiind o proteină structurală, colagenul este un component important pentru repararea și vindecarea mucoasei intestinale.
- Densitate osoasă: Oasele sunt țesuturi complexe a căror principală funcție este de a rezista la forțe mecanice și fracturi. Colagenul constituie „materialul” principal în masa osoasă, aproximativ 90% din os fiind colagen.
- Funcția musculară sănătoasă: Colagenul este format din aminoacizi, blocurile de construcție pentru aproape totul în corpul nostru, inclusiv masa musculară.
Cauzele pierderii de colagen
- Procesul natural de îmbătrânire: Pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puțin colagen.
- Radicalii liberi: Pot descompune colagenul și astfel stratul structural al pielii noastre și bariera de protecție.
- Zahărul excesiv: Poate deteriora colagenul, făcându-l rigid și inflexibil.
Susținerea producției de colagen în mod natural
Anumite alimente sunt bogate în colagen, cum ar fi sursele animale și, în general, bulionul de oase, carnea, bovina sau sursele marine. De asemenea, colagenul este disponibil ca supliment, iar suplimentarea cu colagen prin suplimente alimentare și precursori aminoacizi vegani pentru colagen s-a dovedit că sporește producția de colagen în corp.
Acesta este un ghid despre importanța colagenului și cum poate fi susținută producția acestuia în corp. Pentru mai multe detalii, vizitează un magazin de produse naturiste sau consultă un specialist în nutriție.
Autor: Will Jordan, BSc (Hons) MSc, este consilier în nutriție la Viridian Nutrition. Deține o diplomă de master în Nutriție și Exerciții Fizice, BSc în Alimentație și Nutriție.
Referințe Barati M, Jabbari M, Navekar R, Farahmand F, Zeinalain R, Salehi-Sahlabadi A, Abbaszadeh N, Mokari-Yamchi A, & Hossein Davoodi S. Suplimentarea cu colagen pentru sănătatea pielii: O revizuire sistematică mecanistică. Journal of Cosmetic Dermatology. 2020, 19 (11) 2820-2829
Bolke L, Schippe G, Gerß, & Voss W. Un supliment de colagen îmbunătățește hidratarea pielii, elasticitatea, asprimea și densitatea: Rezultatele unui studiu randomizat, controlat cu placebo, orb. Nutrients, 2019; 11 (10) 2494 Rustad AM, Nickles MA, McKenny, Bilimoria SN, & Lio PA. Mituri și media în suplimentarea orală cu colagen pentru piele, unghii și păr: o recenzie. Journal of Cosmetic Dermatology. 2022; 21 (2) 438-443
Martinez-Puig D, Costa-Larrión E, Rubio-Rodríguez N, & Gálves-Martin P. Suplimentarea cu colagen pentru sănătatea articulațiilor: Legătura dintre compositie și cunoștințele științifice. Nutrients. 2023; 15 (6) 132